YÖS Türkiye’de herhangi bir üniversitede lisans veya ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmesinin zorunlu olduğu Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavıdır. Kısaltılmış ismine YÖS denilmektedir.
Her yıl Türkiye’de farklı uyruklara mensup binlerce üniversite öğrencisi adayı bu sınava girer. Yabancı öğrenciler, YÖS sınavlarının sonuçlarına göre Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunabilir ve yeterli puanı alan öğrenciler kayıt yaptırmaya hak kazanır.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı 2010 yılına kadar ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yılın Haziran ayında gerçekleştiriliyordu. ÖSYM’nin 21.01.2010 yılında aldığı kurul kararına göre; 2010 – 2011 akademik yılından itibaren YÖS sınavı ÖSYM bünyesinden çıkartılarak üniversitelerin kendi bünyesine aktarıldı.
Yabancı uyruklu olanlar,
Mavi kartlılar,
Yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık ile Türk vatandaşlığına geçenler.
TC uyruklu olup yurtdışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar,
Lisenin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki MEB Türk okullarında tamamlayanlar,
KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar,
2010 yılında açıklanan bu kararın ardından üniversiteler kabul edecekleri öğrenciler için YÖS sınavı düzenlemeye başlamıştırlar. YÖS sınavına girecek her öğrenci için üniversiteler resmi internet adreslerinde; sınava girmek isteyen öğrencilerin yerine getirmekle yükümlü olduğu zorunlulukları, sınav başvuru aşamalarını, sınav tarihini ve sınav harç ücretlerini duyururlar.
Türkiye’de üniversitelerin kendi bünyelerinde uyguladıkları YÖS sınav sonuçların bazı iki yıl bazı da bir yıl boyunca geçerliliğini korur. Sınav sonuçları sadece sınavına girilen üniversite bünyesinde geçerli olduğu gibi bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Her dönem farklı olmakla birlikte bazı üniversite bölümleri ve birlikleri birbirlerinin yaptıkları sınavları kabul ederler ve aynı YÖS puanıyla farklı üniversite bölümlerine başvuruda bulunabilirler.
Başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyetine bir yıl kalmış olması gerekir.
Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler tamamen üniversitelerin kendi bünyelerinde belirledikleri kriterlerle değerlendirilirler. 2021 yılı YÖS Sınavı ile ilgili tüm başvuru koşullarını Türkiye’de eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Sınav içeriklerinde genelde Matematik (30 – 40 soru), Geometri (5-15 soru) ve Genel Yetenek (IQ) (40-60 soru) derslerinden sorulara yer verilir, diğer derslerden sorularla ise nadiren ve az sayıda üniversitenin sınavlarında karşılaşılmaktadır. Matematik ve Geometri testlerinde sorulan sorular, en geniş müfredatla sorulmakta olup örneğin Türkiye’de uygulanan TYT-AYT sınavlarındaki içeriğe göre daha fazla sayıda konuyu içermektedir. Genel Yetenek (IQ) soruları ise genelde adayın sayısal ilişkileri kavrayabilme yeteneği ile soyut düşünebilme becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Ayrıca az sayıda üniversite sınavlarında Türkçe (50-60 soru) yeterlilik testleri de uygulamakta olup, bu sorular öğrencilerin Türkçe düzeylerini ölçebilmek amacıyla sorulmaktadır.
YÖS Matematik Konuları Nelerdir?