Açılımı American College Testing olan ACT sınavı, lise eğitimi sonrasında Amerika’daki üniversitelerde eğitim almak isteyen Amerika ya da diğer ülkelerin vatandaşlarının girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Amerikan üniversitelerinde eğitim almak isteyenlerin, yaş sınırı olmaksızın bu sınavdan yeterli puanı almak zorunda olduğu bir sınav türüdür. ACT testi, sınav sonucunda alınan puana göre üniversitelere kayıt imkanı sağlar. ACT sınavı nedir, ne zaman düzenlenir, başvuru şartları ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
ACT sınavı, 1959 yılından beri düzenlenen ve Amerikan üniversitelerinde eğitim görmek isteyen Amerikan vatandaşı ya da diğer ülke vatandaşlarının akademik seviyesini ölçen bir sınavdır. Bu sınavdan alınan puan ile Amerika’daki tüm üniversitelere ve Amerika dışındaki 225 üniversiteye yerleşilebilmektedir. Bu sınav, dil yeterliliğinin yanında lise eğitimi sonrasında mevcut bilgi birikiminizi de ölçmeyi hedefler. ACT sınavı ilk kez 1959 yılında düzenlenmiştir ve günümüze kadar geçerliliğini korumuştur.
ACT sınavı, Amerikan vatandaşları için Amerika’da pek çok noktada yapılırken, Amerika dışında yaşayanlar için de pek çok ülkede seçilmiş sınav merkezlerinde yılın belli dönemlerinde yapılmaktadır.
ACT sınavı, yılda 6 kez düzenlenir. Bu günler “National Test Days” olarak bilinir. Bunun dışında ilave sınav tarihleri de bulunmaktadır. Bu ek sınavlar, üniversitelerin kendi kampüslerinde yapılmaktadır ve ACT görevlilerinin denetimine tabi bir şekilde yapılır. Ek sınavlar hiçbir şekilde ulusal sınav tarihleri ile denk getirilemez. Bu ek sınavlar “Residual Testing” olarak isimlendirilmiştir.
ACT sınavı, lise eğitimini tamamlamış ve Amerika üniversitelerinde eğitim görmek isteyen öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. Çeşitli alanlarda yeterliliği ölçmek için tasarlanmış olan ACT sınavına girmek için şu şartları karşılamak gerekir;
ACT sınav tarihleri en çok merak edilen konulardan bir diğeridir. Yılda 6 kere düzenli olarak yapılan sınavların yanı sıra ek ACT sınavları da düzenlenmektedir. Sınav başvuru tarihi kaçırıldığında ekstra ücret ödeyerek sınav kaydı yapmak mümkün olmaktadır. ACT sınav tarihleri 2019 ve ACT sınav tarihleri 2020 tablosunu aşağıda bulabilirsiniz.
ACT Sınav Tarihleri | Son Kayıt Tarihleri | ||
6 Şubat 2021 | 15 Ocak 2021 | ||
17 Nisan 2021 | 12 Mart 2021 | ||
12 Haziran 2021 | 7 Mayıs 2021 | ||
17 Temmuz 2021 | 18 Haziran 2021 |
ACT sınav ücreti, Writing bölümü hariç $42,50’dır. 5. bölüm olan “Writing” bölümüne de girilmek istenildiğinde bu tutar $58,50 ulaşmaktadır. Bunun yanı sıra ek ücretler de bulunmaktadır. Uluslararası öğrenciler sınav ücretine ek olarak $51 daha ödemek zorundadırlar . Önceden kayıt yaptırdıysanız, bir sonraki sınav kaydını telefonla da yaptırabilirsiniz, bu durumda $15 daha ödersiniz. Başvuru tarihinden sonra yapılan geç başvurular için ise ekstra $27,50 ödemeniz zorunludur. Sınav yeri ya da sınav tarihini değiştirmek isterseniz de yine $25 ek ücret ödersiniz.
ACT sınavına başvuru için yaş limiti bulunmamaktadır. ACT sınav başvurusu, ilk defa kayıt olanlar için sınavın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sonraki başvurular için telefonla kayıt imkanından da ek ücret ödeyerek yararlanabilirsiniz. Kayıt süresi yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Kayıt sırasında lise bilgileriniz ve vesikalık fotoğrafınız gereklidir. Ayrıca ödeme yine internet üzerinden yapıldığı için kredi kartı ya da diğer ödeme yöntemlerini de hazır bulundurmanız gerekmektedir. ACT sınavına, üniversite kayıt tarihinden 2 ay önce girmek yararınıza olacaktır. Sınav sonuçları 2-8 haftalık bir sürede açıklanmaktadır.
ACT sınavı tek oturum olarak düzenlenir. ACT sınav konuları 5 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; English, Reading, Math, Science ve Writing olarak ayrılır. Yazma bölümü ayrı diğer bölümlerden ayrı tutulmaktadır ve başvuru sırasında ekstra ücrete tabidir. Her üniversite bu bölümü zorunlu tutmamaktadır. Tercih edeceğiniz üniversite veya bölüme göre bu bölüme girmeyebilirsiniz.
Bu bölümde 75 soru bulunmaktadır. Bölümün sınav süresi 45 dakikadır. Noktalama işaretleri, dili kullanım şekli, cümle yapısı ile ilgili sorular mevcuttur. Bölüm için pratik yapılması önemlidir. ACT sınavı hazırlık kitapları kullanılarak bölüme çalışılabilir. Örnek soru çözmek, dilin anlaşılmasını ve soru çözüm teknikleri açısında sınavda işinizi kolaylaştıracaktır. Hız bu bölüm için en önemli etkendir.
Bu bölümde 60 soru için 60 dakika süre verilmektedir. ACT matematik sınav soruları için lise düzeyinde öğrenilen matematiği hızlı bir şekilde kullanmak yeterli olacaktır. İlk bakışta çözülemeyen sorularda zaman kaybetmek yerine, sınav sorularının tamamını çözdükten sonra vakit arttığında bu sorulara geri dönüş yapılmalıdır.
Bu bölümde 40 okuma sorusu vardır. Süreniz bu bölüm için 35 dakikadır. Soruları hızlı okuyup, kavramak gerekir. Bu bölümü çözebilmek için sınav öncesinde bolca pratik ve okuma çalışması yapmak faydalı olacaktır.
Bu bölüm 40 sorudan oluşur ve süresi 35 dakikadır. Bölümde fen bilgisi paragrafları ve bu paragrafları izleyen sorular bulunmaktadır. Biyoloji, kimya, fizik ve uzay bilimleri konuları yer almaktadır. Bu konular ile ilgili bolca soru çözerek ve lise müfredatını tekrar ederek fen bölümüne hazırlanabilirsiniz.
40 dakika süren bir deneme yazma sınavıdır. Bazı önemli üniversiteler bu bölümü kayıt için zorunlu tutmaktadır. 1-12 arasında puanlanan bu bölüm, ACT genel puanına etki etmemektedir. Yazma becerilerinin sınandığı bu bölüm için gazete, dergi, kitap okuyarak ve kompozisyon yazarak hazırlanılabilir.
ACT sınav sonuçları, sınavın zorunlu olan ilk dört bölümü üzerinden hesaplanmaktadır. 4 ayrı bölümden yapılan doğru soru sayısı ile her bölüm için 1-36 arası bir puan ortaya çıkar. Dört bölümün aritmetik ortalaması alınarak 1-36 arasında olacak şekilde genel puan hesaplanır.
5. bölüm olan ve zorunlu olmayan yazma bölümü ise 1-12 puan arasında değerlendirilir. Bu bölümün ACT puanına etkisi yoktur, ancak bazı üniversiteler başvuru için bu bölümün de notunu istemektedir.
İstatistiklere göre 2018 yılında yaklaşık 2 milyon öğrenci arasından yalnızca 3.741 kişi 36 puan almayı başarabilmiştir. Princeton ya da Chicago gibi üniversitelere girmek için minimum 30 puan almanız gerektiğini bilmelisiniz. 18-22 puan arasında da alım yapan üniversiteler mevcuttur.
Soru: ACT sınavı süresi ne kadardır?
Cevap: Sınav yaklaşık olarak 2 saat 55 dakika (175 dakika) sürmektedir. Eğer seçmeli bölüm eklenirse sınav süresi 3 saat 35 dakikaya uzar.
Soru: ACT sınavına nerelerde girebilirim?
Cevap: Türkiye’nin birçok bölgesinde ACT sınav merkezleri bulunmaktadır. Tüm liste ve daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Soru: Bir yılda kaç kez ACT sınavı yapılır?
Cevap: ACT sınavı yılda 4-6 kez yapılmaktadır.
Soru: Sınava kaç kez girebilirim?
Cevap: Sınava giriş limiti yoktur, istediğiniz kadar girebilirsiniz.
ACT Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Sınavda başarılı olmak ve yüksek bir puan almak için, ACT sınavına hazırlık sürecini verimli geçirmek gerekir. Hazırlık sürecinde ACT sınav soruları çözerek çalışmak faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra, Ankara veya İstanbul’daysanız ACT sınavı için hazırlık kursu alabilirsiniz. Hazırlık kursu için tüm detaylı bilgiye bizi arayarak ulaşabilirsiniz.
ACT Sınav Sonuçları Kaç Yıl Geçerlidir?
ACT sınavı Amerika’daki tüm üniversitelerde ve Amerika dışında 225 üniversitede 5 yıl boyunca geçerlidir.
ACT Sınavı ile Girilebilecek Üniversiteler
ACT sınavı kabul eden üniversiteler arasında Amerika üniversitelerinin yanı sıra Amerika dışında 225 üniversite bulunmaktadır. Tüm 4 yıllık üniversitelere ACT sınav sonucu ile girilebilmektedir.
ACT sınavında başarılı olmak için ciddi bir çalışma planı oluşturulmalı, yeterli kurslarla destek alınmalıdır. ACT deneme sınavı çözümleri sıkça yapılmalı, her bölüm için fazla sayıda soru çözülmelidir. ACT sınavı hazırlık kitapları da çalışma boyunca eksik edilmemelidir. ACT kursu için Türkiye’de de bu sınava yönelik eğitim veren kurumlar bulunmaktadır. ACT sınav örneği internet kaynaklarından ve ACT resmi sitesinden bulunabilir.
Kaynak: Anka Study - SAT