Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Türkiye dahil dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan ve öğrencilerin dünyanın tanınmış üniversitelerine kabul edilmelerinde önemli avantajlar sağlayan bir sınavdır. ABD dışında 60’ın üzerinde ülkede geçerliliği olması AP’ye verilen önemi daha da arttırmaktadır. AP skorunuzla Harvard, Yale, Stanford, Oxford, MIT gibi uluslararası üniversitelere kabul alabileceğiniz gibi, Türkiye’de de ODTÜ, KOÇ, Sabancı ve Özyeğin gibi saygın üniversitelerde burs ve kredi gibi avantajlar da sağlamaktadır.
Yurtdışında üniversite eğitimi düşünüyorsanız her bir dersten ayrı ayrı alınan skorlar, özellikle üniversitenin birinci senesinde o derslerden muaf tutulma, kredi olarak sayılma gibi avantajlar sağlar. Bu sayede öğrenciler yurtdışı üniversite eğitimlerini daha erken tamamlayabilecekleri gibi, çift ana dal yapmak isteyen öğrencilerin ders yükleri de ciddi oranda azalır.
Advance Placement programı, özellikle yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapmayı amaçlayan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. Bu programı başarıyla tamamlayan ve sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lisans eğitimine hazır olduklarını kanıtlayarak standart başvuru yapan adayların önüne geçme imkânı elde eder. Ayrıca, bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift anadal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler. Kimi öğrencilerse üniversitelerin zorunlu tuttuğu giriş derslerini lisans eğitimine başlamadan tamamlayarak bölüm derslerine daha erken başlayabilir. AP sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrencilerin Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs alma olasılığı da artmaktadır.
Bu program SAT sınavlarının da uygulayıcısı olan College Board tarafından yürütülmektedir. Ileri Düzey Yerleştirme Programı olarak da adlandırılan Advanced Placement eğitimde 6 farklı alanda 38 farklı dersten sınav açılmaktadır.
AP sınavında, çoktan seçmeli soruların yanı sıra kısa cevaplar ve kompozisyon yazmayı gerektiren sorular yer alır. Seçilen derslere göre, farklı soru tipleri ve değerlendirme yöntemleriyle karşılaşmak mümkündür. AP testleri 1 en düşük, 5 en yüksek olmak üzere bir not ile değerlendirilir. Çoktan seçmeli sorular bilgisayar tarafından değerlendirilirken, kısa cevap ve kompozisyon sorularıysa bu alanda eğitilmiş uzmanlarca notlanır. 3 adet AP sınavına girerek her birinden 5 üzerinden en az 3 alan öğrenciler AP Scholar unvanına sahip olur.
Sınavlar her sene 1 defa, Mayıs ayında yapılır. Her bir dersin sınavı ayrı ayrı uygulanır, dolayısıyla her bir başlık için ayrı bir sınava girmeniz gerekir. Sınavlara başvurular Şubat ayında başlamaktadır.
Bir dersin sınavından başarılı not alınamaması durumunda, bir sonraki sene Mayıs ayında aynı dersin sınavına tekrar girilebilir.
Sınavlara girmek için AP dersi almış olma zorunluluğu yoktur. Önemli olan sınav skorudur. Öğrenciler okullarındaki AP hazırlık programına katılabilecekleri gibi sınava kendileri de hazırlanabilirler ya da kişiselleştirilmiş derslere de katılabilirler.